Alfa-liponzuur tegen (pijnlijke) perifere neuropathie

alpha-liponzuur neuropathieAlpha-liponzuur is een lichaamseigen stof die als voedingssupplement vrij verkrijgbaar is in Nederland. De vraag is of alpha-liponzuur helpt bij perifere neuropathie.

Al jaren verschijnen op gezette tijden publicaties over de effecten van alpha-liponzuur op neuropathie. En in het bijzonder op diabetische neuropathie. Tijd om eens de balans op te maken en te bezien of hier werkelijk sprake is van een effectief medicijn bij (diabetische) perifere neuropathie.

Over alpha-liponzuur

Alpha-liponzuur (afgekort: ALA naar het Engelse alpha-lipoic acid) is een zogenaamde antioxidant. Antioxidanten zijn onder meer belangrijk voor de stofwisseling. Ze gaan de strijd aan met schadelijke moleculen in ons lichaam – de zogenaamde ‘vrije radicalen’. ALA wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Daarnaast zit het in voedselmiddelen als orgaanvlees; broccoli en spinazie.

ALA is op het internet en in de winkel verkrijgbaar als voedingssupplement. Het middel staat bekend als een krachtige antioxidant die in staat is om andere antioxidanten te ‘recyclen’. Ook zou het veroudering tegengaan en fungeren als ontstekingsremmer. Tevens wordt de insulinegevoeligheid door ALA verhoogd en zou het stofje een werking hebben die lijkt op de wijze waarop insuline werkt. Ook zou ALA de zenuwcellen helpen beschermen.

Alfa-liponzuur staat in Duitsland geregistreerd als geneesmiddel. Het wordt daar met name ingezet tegen diabetische perifere neuropathie. Het idee is daarbij dat bij mensen met diabetes neuropathie met name wordt veroorzaakt door vrije radicalen. ALA zou deze vrije radicalen effectief een kopje kleiner maken.

Alpha-liponzuur als medicijn

Er is al vrij veel onderzoek gedaan naar alpha-liponzuur. ALA zou werken tegen onder meer diabetes door het lichaam te helpen in de strijd tegen vrije radicalen. Ook neuropathische pijn zou er mee kunnen worden bestreden. Daarnaast zou deze antioxidant de glucoseopname door de cellen stimuleren.

In het Pharmaceutisch weekblad verscheen in 2013 een artikel over een wetenschappelijk onderzoek naar neuropathie en ALA. Dit onderzoek werd in Groningen en Zwolle uitgevoerd onder diabetici. Deze onderzoekers stelden dat behandeling met ALA via een infuus leidde tot vermindering van de zenuwpijn bij mensen met diabetes. Voor de effectiviteit van orale toediening van ALA werd minder bewijs gevonden. Dit onderzoek werd overigens (mede) gefinancierd door de fabrikant van alpha-liponzuur.

Onderzoek uit 2011 laat zien dat alpha-liponzuur (intraveneus, 600mg per dag) effectief is tegen diabetische neuropathie. Oraal toegediend, kan ALA ook verlichting van de klachten geven. In beide gevallen zijn geen significante bijwerkingen gevonden. En zo zijn er meer studies die aangeven dat ALA werkt, met name bij diabetische neuropathie.

Een meta-analyse uit 2012 toont bijvoorbeeld eveneens aan dat ALA effectief is bij diabetische neuropathie. Wel wijzen de onderzoekers erop dat de geanalyseerde onderzoeken methodologische mankementen bevatten. Hierdoor is het gevonden bewijs wellicht niet sterk.

Mijn eigen opvattingen over alpha-liponzuur

Ik zeg het je eerlijk: ik kan niet beoordelen of ALA effectief is tegen pijnlijke neuropathie. Opvallend is dat liponzuur in de reguliere geneeskunde nauwelijks geaccepteerd lijkt en met name door alternatieve behandelaren de hemel in wordt geprezen. Ik neem aan dat dit komt doordat het middel vrij verstrekt mag worden.

Er ontbreekt recent, goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek waaruit onomstotelijk blijkt dat ALA werkt. Het onderzoek dat er nu ligt, gaat met name over diabetische neuropathie en is alweer van een aantal jaren geleden.

alfa-liponzuur ala neuropathieEen ander punt is dat de helende werking van antioxidanten nooit is aangetoond. Sterker nog: als je gezond eet, is een voedingssupplement nergens goed voor. En geheel ongevaarlijk is het middel ook niet – in hoge concentraties toegediend kunnen antioxidanten mogelijk wel degelijk schade aanrichten. Ook misselijkheid en braken worden genoemd als mogelijke bijwerkingen van behandeling met ALA.

Wachten op Cochrane

Onderzoekers van Cochrane (hét netwerk dat onderzoeksresultaten kritisch tegen het licht houdt en vergelijkt) hebben inmiddels het protocol gepubliceerd voor een grote meta-analyse. Doel van dit ‘onderzoek naar wetenschappelijke onderzoeksresultaten’ is om vast te stellen of ALA effectief is bij diabetische neuropathie. De volgende vraag zal dan zijn of ALA ook effectief is tegen andere vormen van neuropathie.

Persoonlijk kies ik er voor om eerst maar eens de uitkomsten van het Cochrane onderzoek af te wachten. Maar ik kan me, zeker gezien het gunstige bijwerkingenprofiel van ALA, goed voorstellen dat met name mensen ALA willen uitproberen. En dat geldt in het bijzonder voor mensen met diabetes. Het middel lijkt namelijk effectief te kunnen zijn bij diabetische neuropathie. En ook al is het middel misschien niet geheel ongevaarlijk; de bijwerkingen ervan lijken in het niet te vallen bij die van veel andere, op neuropathische pijn gerichte, pijnstillers.

Mijn tip: laat je niet de duurste variant aansmeren, maar ga eerst eens op Internet op zoek naar ALA. Goedkoop hoeft in dit geval niet altijd duurkoop zijn. En heel belangrijk: overleg eerst met je neuroloog/internist/reguliere behandelaar over je voornemen ALA te gaan gebruiken. En houd voor ogen dat de beste resultaten geboekt lijken te zijn met intraveneus toegediende ALA. De voedingssupplementen zijn uitsluitend oraal (pillen) te gebruiken.

Getagd , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

4 reacties op Alfa-liponzuur tegen (pijnlijke) perifere neuropathie

 1. Josephine Simons-Castelein zeggen:

  Ook ik ben begonnen met Alfa-Liponzuur capsules.
  1e week 200 mg per dag, 2e week 2 x 200 mg per dag
  en nu 3 x 200 mg per dag. Merk weinig of niets van
  verbetering of verlichting, is eerder erger geworden!
  Zal ik doorgaan, verminderen of stoppen? maar wat dan?
  Wie geeft mij goed raad? Groet van Josephine.

  • Jan zeggen:

   Hallo Josephine, nog even kort: ik geef geen medische adviezen. Kan alleen maar zeggen dat ik zelf onvoldoende aanleiding zie om AL-capsules te gaan gebruiken….

 2. Gerard B zeggen:

  Werkt idd niet ik heb het vele maanden geprobeerd ik voel me opgelicht en teleurgesteld

 3. Jan zeggen:

  Dank voor het compliment aangaande mijn website, Gerard. Over de A.L. capsules: ik heb ook mijn twijfels, maar ben geen arts. Persoonlijk ben ik niet van plan het te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *