Capsaïcine pleisters effectief en veilig bij lokale perifere neuropathie

Capsaicine pleisters neuropathieOnderzoekers hebben vastgesteld dat capsaïcine pleisters veilig en effectief zijn bij het verbeteren van klachten door lokale perifere neuropathie. Capsaïcine is de brandende stof die ook in rode peper zit. In hun onderzoek gebruikten ze capsaïcine pleisters van 8% die ook in Nederland gangbaar zijn. De onderzoeksresultaten betreffen met name pijn en een verhoogde pijngevoeligheid (allodynie en hyperalgesie).

Aan het onderzoek deden 60 mensen mee met diverse vormen van perifere neuropathie. Om precies te zijn ging het om 8 mensen met postherpetische neuropathie; 24 deelnemers leden aan postoperatieve pijn door littekenweefsel en 26 mensen hadden een andere vorm van lokale perifere neuropathie. Waaraan de andere twee mensen leden is mij niet bekend.

Methode van onderzoek

De behandelaars brachten de capsaïcine pleisters aan op de armen en benen van de patiënten – en wel daar waar de pijn werd gevoeld. Tijdens het onderzoek werden de patiënten ook nog met andere middelen behandeld (naar ik aanneem voornamelijk met medicatie). De onderzoekers hielden de pijn van de deelnemers bij met behulp van de Visueel Analoge Schaal (VAS). Dat is een methode waarbij patiënten op een schaal van nul tot tien kunnen aangeven hoe ernstig de pijn is.

De behandelaars brachten gemiddeld genomen om de 87 dagen een nieuwe pleister aan bij de deelnemers.

Resultaten van het onderzoek naar capsaïcine pleisters

De pijn verminderde gemiddeld van met een VAS-score van 2.7 (van 6.8 naar een score van 4.1). De score voor mechanische allodynie ging omlaag van 7.9 naar 4.2. En de score voor hyperalgesie daalde van 7.4 naar 4.4. Bij 31% verbeterde het lichamelijke functioneren en 65% rapporteerde analgesie (pijn) na het aanbrengen van de eerste pleister.

Wat betreft de bijwerkingen rapporteerden de deelnemende patiënten voornamelijk milde pijn op de plaats waar de pleister was aangebracht. Van de 60 deelnemers maakten 43 mensen melding van roodheid van de huid. 27 mensen meldden last te hebben van een brandend gevoel op de plaats waar de pleister was aangebracht. En dertien mensen ervoeren jeuk.

Het overgrote deel van de patiënten (80%) beoordeelde na afloop van het onderzoek de behandeling als positief.

Conclusies over dit onderzoek

Zoals ik al eerder heb geschreven, kunnen capsaïcinepleisters de moeite van het proberen waard zijn, zeker als aanvulling op andere behandelvormen van neuropathische pijn. Dat blijkt ook uit dit onderzoek. Wel moet ik zeggen dat ik het aantal van zestig deelnemers nogal aan de magere kant vind. En ook het feit dat de patiënten tevens met andere middelen werden behandeld, kan van invloed zijn op de resultaten van het onderzoek. En last but not least is tot nu toe slechts een samenvatting van het onderzoek online beschikbaar. Ik heb het onderzoek dan ook niet diepgaand kunnen bestuderen.

Maar….zoals zo vaak geldt ook hier: niet geschoten is altijd mis, zeker gezien de geringe bijwerkingen die de pleisters hebben. En bevallen ze niet, dan trek je ze er toch gewoon weer af?

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Capsaïcine pleisters effectief en veilig bij lokale perifere neuropathie

  1. Hans van Etten zeggen:

    Waar plak je deze pleisters het best ? Ik heb het meest last in míjn voeten.
    Vriendelijke groet,
    Hans van Etten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *