Chemotherapie-geïnduceerde neuropathie: duloxetine effectiever dan venlafaxine

Chemotherapie-geïnduceerde neuropathieChemotherapie-geïndiceerde neuropathie is één van de bijwerkingen van chemotherapie. Verschillende studies hebben laten zien dat krachtige norepinefrine en zogenaamde ‘serotonine heropname remmers’ als venlafaxine en duloxetine een positief effect hebben op perifere neuropathie.

In een Amerikaans onderzoek zijn de effecten vergeleken van duloxetine en venlafaxine op chemotherapie-geïndiceerde perifere neuropathie

Chemotherapie-geinduceerde neuropathie: de onderzoeksmethode

Aan deze klinische trial is deelgenomen door kankerpatiënten die last hadden van chemotherapie-geïnduceerde neuropathie (perifeer). De deelnemers zijn op grond van toeval toegewezen tot één van de drie onderzoeksgroepen. Een groep kreeg een placebo, de twee andere respectievelijk venlafaxine en duloxetine. Craniale, motor neuropathieën zijn tijdens het onderzoek gemeten, evenals neuropathische pijn. De meetmomenten waren op dag 1, week 2, en week 4 na de start van het onderzoek.

Chemotherapie-geïnduceerde neuropathie: de resultaten

De ernst van de craniale, motorische, sensorische en neuropathische pijn nam significant af in de groepen die venlafaxine en duloxetine kregen. Deze afname was sterker in de ‘duloxetine groep’ dan in de groep die venlafaxine kreeg.

Chemotherapie-geïnduceerde neuropathie: de conclusie

Duloxetine lijkt effectiever te zijn dan venlafaxine in het verminderen van symptomen van chemotherapie-geïnduceerde neuropathie (perifere neuropathie). Duloxetine was effectiever dan venlafaxine  in het verminderen van motorische neuropathie en neuropathische pijn.

Getagd , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *