Chronische pijn? Gebruik Pinterest.

Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen met chronische pijn baat kunnen hebben bij het Pinterest. En waarom zou dat niet ook voor andere social media gelden?

Veel mensen met perifere neuropathie hebben last van chronische pijn. In een nieuwe studie (Pinning to cope: using Pinterest for chronic pain management ) zijn 502 zogenaamde ‘pins’ (berichten) over chronische pijn op Pinterest geanalyseerd. Pinterest is een sociaal medium en digitaal prikbord waarop gebruikers video’s; foto’s en berichten (‘pins’) kunnen plaatsen.

Pinterest blijkt op verschillende manieren behulpzaam te zijn bij het omgaan met chronische pijn. Allereerst doordat het delen van informatie anderen helpt bij het omgaan met chronische pijn. En ten tweede doordat gebruikers onderling tips uitwisselen. En als derde punt noemen de onderzoekers dat Pinterest werkt als uitlaatklep.

De onderzoekers suggereren dat zorgorganisaties te weinig gebruik maken van Pinterest ( 734.000 dagelijkse Nederlandse bezoekers). Deze instellingen zouden dit sociale medium kunnen gebruiken om hoogwaardige en betrouwbare informatie over chronische pijn over het voetlicht te brengen. Dat zij dit niet doen lijkt een gemiste kans. Patiënten met chronische pijn gaan namelijk eerder dan anderen op zoek naar betrouwbare online informatie. Sociaal isolement ligt aan deze voorkeur ten grondslag.

Wil je meer weten over de positieve aspecten van social media? Lees dan mijn blog over het delen van negatieve emoties.


Het onderzoek “Pinning to Cope: Using Pinterest for Chronic Pain Management,” is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Health Education & Behavior. Jeanine Guidry en Eric Benotsch voerden het onderzoek uit. Bron: https://medicalxpress.com/news/2019-02-people-chronic-pain-coping-pinterest.htmlBladwijzer de permalink.

2 reacties op Chronische pijn? Gebruik Pinterest.

 1. Natalie zeggen:

  Wat een interessante kijk op chronische pijn. Aan de inzet van sociale media had ik niet direct gedacht, maar ikzelf sla voor elk pijntje altijd aan het googlen. Zeker in deze tijden van zelf-isolatie kan Pinterest een toegevoegde waarde hebben voor het uitwisselen van tips. Mijn buurvrouw loopt al jaren met chronische pijn en krijgt soms het gevoel dat artsen haar een aanstelster vinden. Ik zal haar deze tip doorgeven.

  • Jan zeggen:

   Hallo Natalie,
   Excuses voor de late beantwoording; ik kom de laatste tijd nauwelijks aan het onderhoud van deze website toe. Hopelijk kan je buurvrouw er verder mee! Vriendelijke groet, Joep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *