Diverse typen neuropathie

Typen neuropathie

Diverse typen neuropathie

Perifere neuropathie kan allerlei oorzaken hebben.  Er bestaan dus veel soorten neuropathie. De meest voorkomende variant is de diabetische variant. Diabetes is een stofwisselingsziekte.  Mensen met diabetes krijgen soms ook problemen met de autonome zenuwen. Symptomen daarvan zijn onder andere bloeddrukschommelingen en seksuele problemen.

Ook zenuwpijn door infecties zoals hiv-gerelateerde polyneuropathie komt naar verhouding vaak voor. Perifere neuropathie kan ook ontstaan door vergiftiging met alcohol, drugs of chemotherapie . Want helaas, medicijnen kunnen het lichaam niet alleen genezen, maar ook vergiftigen.

Een erfelijke neuropathie als CMT (HMSN), komt bij ongeveer 10 op de 100.000 mensen voor. Dunnevezel-neuropathie (DVN) daarentegen, is veel zeldzamer.

Vindt de neuroloog geen enkele afwijking of onderliggende oorzaak? Dan wordt gesproken over ‘perifere neuropathie zonder aanwijsbare oorzaak’ (CIAP).

 

Onderscheid tussen soorten neuropathie van belang

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten neuropathie omdat:

  1. de ene perifere neuropathie de andere niet is. Zo leidt HMSN/CMT vrijwel altijd tot een afwijkende stand van de voeten. Bij andere soorten neuropathie is dit niet het geval. En bij diabetische neuropathie zien we vaak een chronische voetwond (ulcus) ontstaan. Dat komt doordat diabetes vaak gepaard gaat met een slechte doorbloeding. Bij mensen met andere soorten perifere neuropathie is dit vaak niet aan de orde;
  2. perifere neuropathie soms het gevolg is van een ‘onderliggende aandoening’. Voorbeelden daarvan zijn alcoholverslaving of diabetes. Als zo’n onderliggende aandoening wordt behandeld, kunnen de klachten verminderen of verdwijnen;
  3. behandelingen die succesvol zijn bij de ene perifere neuropathie, zinloos kunnen zijn bij een andere. Een bekend voorbeeld is de behandeling met amitriptyline (een antidepressivum). Dit medicijn werkt vaak goed bij mensen met diabetische neuropathie. Maar het doet niets tegen zenuwpijn door hiv.

Neuroblog

Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en medische inzichten? Kijk dan op het Neuroblog.  Daar vind je het laatste nieuws over perifere neuropathie.

Reacties zijn gesloten.