LDN (naltrexon): niet bewezen effectief

LDN (laag gedoseerde naltrexon) is niet bewezen werkzaam tegen neuropathische pijn en tal van andere aandoeningen. Maar het betreft wel degelijk een serieus medicijn.

Deze week wilde iemand op Facebook weten of LDN helpt tegen zenuwpijn door dunnevezelneuropathie. Zij verwees naar een webpagina over Laag gedoseerde naltrexon. Daarop wordt het middel aangeprezen als werkzaam tegen zo’n beetje iedere aandoening. Kanker; MS; hiv; je kunt het zo gek niet bedenken of LDN zou er de oplossing voor zijn. Te mooi om waar te zijn. En dat is het naar alle waarschijnlijkheid ook.

Over naltrexon

Naltrexon is een middel dat soms (ter ondersteuning) wordt gegeven bij het afkicken van een alcohol of opiaten. Het is een ontwenningsmiddel dat zich bindt aan zogenaamde opioïdenreceptoren in de hersenen.

Het Farmacotherapeutisch Kompas geeft als indicatie:

  • Aanvullende therapie binnen een behandelprogramma incl. psychologische behandeling na ontwenning van opioïdenverslaving;
  • Aanvullende behandeling bij alcoholverslaving, ter ondersteuning van abstinentie.

Verder schrijft het Farmacotherapeutisch Kompas dat terughoudendheid is gewenst bij het voorschrijven van naltrexon.

Door apotheek.nl wordt het middel uitsluitend genoemd in combinatie met verslaving aan alcohol of opiaten (heroïne, morfine) – en jeuk.

Over LDN (lage dosis naltrexon)

In 1985 ontdekte een neuroloog genaamd Bernard Bihari dat laag gedoseerde naltrexon een gunstige werking op het immuunsysteem zou hebben. Het middel zou werkzaam zijn bij hiv; auto-immuunziekten en verschillende soorten kanker.

Laag gedoseerde naltrexon zorgt ervoor dat bepaalde opioïdereceptoren tijdelijk worden geblokkeerd. Daardoor gaat het lichaam extra endorfines én opioïdereceptoren aanmaken. Dit zou zorgen voor vermindering van de pijn, zo is het idee. Daarnaast zou het menselijk immuunsysteem op deze manier versterkt kunnen worden.

Op geen enkele, in mijn ogen betrouwbare, website wordt gerept over de pijnstillende werking. En dat zou op z’n minst te denken moeten geven. Wel lijken veel alternatieve behandelaars positief te zijn over (laag gedoseerde) naltrexon, maar dat is wat mij betreft geen aanbeveling.

Geen bewijs

Het grote probleem is dat er onvoldoende bewijs is voor de effectiviteit van LDN bij neuropathische pijn. Er is weliswaar enig onderzoek gedaan naar het effect van LDN op multiple sclerose en de ziekte van Crohn. Maar die studies hebben onvoldoende helderheid weten te verschaffen. Voor de werkzaamheid bij andere aandoeningen is in het geheel geen goede onderbouwing. En op een enkele (te) kleine studie na heb ik nergens bewijs gevonden voor de effectiviteit van LDN bij zenuwpijn.

Toch proberen?

Natuurlijk staat het je vrij om LDN uit te proberen. Houd in dat geval rekening met het volgende:

  • Gebruik het middel niet in combinatie met morfineachtige medicijnen. Echter, ineens stoppen met deze medicijnen is ook niet aan te raden. Afbouwen van morfine en aanverwante stoffen dient dan ook altijd onder medische begeleiding te gebeuren;
  • Omdat pijnstillende middelen door LDN minder goed kunnen werken, moet je altijd een waarschuwing bij je dragen die vermeldt dat je LDN gebruikt. Dit omdat, in het geval plotselinge pijnstilling noodzakelijk is, de dosering daarvan aangepast moet worden;
  • LDN kan de nodige bijwerkingen geven zoals maag-darmklachten; psychische problemen en slapeloosheid. Het is dus beslist geen onschuldig middeltje, maar wel degelijk een echt medicijn;
  • De meeste artsen schrijven dit middel niet voor en verzekeraars vergoeden het medicijn meestal niet.

Altijd in overleg

Overweeg je LDN te gaan gebruiken, overleg dan eerst met je neuroloog. Een aantal alternatieve artsen schrijft met een zekere graagte LDN voor. Dat is niet verboden, maar gebruik van LDN zonder overleg met een reguliere medisch specialist zou ik beslist afraden.

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op LDN (naltrexon): niet bewezen effectief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *