Oxcarbazepine: het effect op neuropathische pijn door perifere neuropathie.

Oxcarbazepine neuropathieDiverse middelen tegen epilepsie worden met wisselend succes ingezet tegen neuropathische pijn. Een van de medicijnen in deze categorie is oxcarbazepine. Onderzoekers hebben in 2017 de effectiviteit van oxcarbazepine grondig onderzocht.

Anticonvulsiva (middelen tegen epilepsie) worden dikwijls ingezet bij de behandeling van perifere neuropathische pijn. Oxcarbazepine lijkt sterk op carbamazepine (een ander anticonvulsivum), maar wordt beter verdragen (lees: heeft minder bijwerkingen). De onderzoekers hebben een vijftal wetenschappelijke onderzoeken tegen het licht gehouden en de uitkomsten daarvan onderling vergeleken. Zij hoopten zo meer zicht te krijgen op de voor- en nadelen van het gebruik van oxcarbazepine bij diverse vormen van neuropathische pijn.

De conclusies over oxcarbazepine

Er is weinig bewijs gevonden voor de effectiviteit van dit medicijn bij diabetische neuropathie; neuropathische pijn als gevolg van radiculopathie en een mix van verschillende vormen van neuropathie. Het bewijs dat er is, is afkomstig uit studies die niet voldoen aan de eisen van goed wetenschappelijk onderzoek.

De kans op bijwerkingen is bij het gebruik van oxcarbazepine groter dan bij het gebruik van een placebo. Met andere woorden: het middel kan bijwerkingen geven, al is het bewijs hiervoor eveneens wat aan de magere kant. Maar mijns inziens mag verondersteld worden dat de bijwerkingen lijken op die van andere anticonvulsiva.

Op dit moment kunnen de onderzoekers geen definitieve uitspraken doen over de effectiviteit van oxcarbazepine. Wetenschappers zullen eerst meer onderzoek moetendoen naar het effect van dit middel bij verschillende varianten van perifere neuropathie.

Wat betekenen deze uitkomsten voor patiënten?

Kort door de bocht is er weinig bewijs voor de effectiviteit van dit medicijn tegen neuropathische pijn. Toch wil dit niet zeggen dat oxcarbazepine niet kan helpen. De onderzoekers stellen voornamelijk dat op grond van het tot nu toe uitgevoerde onderzoek naar dit middel, slechts zeer zwak bewijs is gevonden voor de effectiviteit. Wetenschappers moeten dus meer,  goed wetenschappelijk onderzoek doen. Pas daarna kunnen onderzoekers definitieve conclusies trekken. En helaas, dan zijn we al snel een paar jaar verder. Zo leert althans meestal de praktijk.

Denk je toch baat te kunnen hebben bij oxcarbazepine (bijvoorbeeld omdat het middel minder bijwerkingen kan hebben dan carbazepine)? Bespreek dit dan met je behandelaar/neuroloog.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *