Venlafaxine tegen neuropathische pijn

VenlafaxineVenlafaxine (Efexor) wordt zowel tegen depressies als tegen zenuwpijn ingezet. Venlafaxine is van oorsprong een antidepressivum. Maar is het inderdaad ook effectief tegen neuropathische pijn?

De afgelopen jaren zijn de resultaten van tenminste twee overzichtsstudies rondom venlafaxine en neuropathische pijn gepubliceerd. Venlafaxine is een antidepressivum. In beide studies zijn de resultaten van zogenaamde klinische trials beoordeeld en vergeleken. In klinische trials wordt het effect van een medische behandeling vastgesteld d0or deze toe te passen op echte patiënten. Hieronder hetgeen de onderzoekers van Cochrane hebben gevonden.

Conclusies over venlafaxine tegen zenuwpijn

De eerste studie is uitgevoerd door onderzoekers die zijn verbonden aan het befaamde Cochrane Netwerk. Zij vonden zes klinische trials die voldeden aan de eisen waaraan goed wetenschappelijk onderzoek moet voldoen. Helaas zaten ook aan deze trials de nodige wetenschappelijke haken en ogen (korte looptijd en/of een klein aantal proefpersonen). Hierdoor viel de effectiviteit van venlafaxine op neuropathische pijn moeilijk vast te stellen. De onderzoekers vonden het bewijs dan ook tamelijk mager. Echter, dit komt door voornoemde redenen en zegt dus niet dat venlafaxine niet effectief kan zijn. Aanvullend onderzoek is noodzakelijk.

Voordeel van het middel is het gunstige bijwerkingenprofiel. Over het algemeen wordt het goed verdragen. Wel worden bijwerkingen als vermoeidheid en duizeligheid gemeld.

Venlafaxine in Nederland

In ons land wordt duloxetine aanbevolen bij mensen met diabetische neuropathie. Tegen andere vormen van neuropathische pijn wordt een TCA genoemd als eerste keuze. Bij onvoldoende effect kan een anti-epilepticum effectief zijn, bij voorkeur gabapentine of pregabaline. Indien dit onvoldoende effect heeft, kan een TCA worden gecombineerd met een middel tegen epilepsie zoals pregabaline en gabapentine.

Bij HIV-neuropathie zijn bovengenoemde middelen niet effectief. (Bron: Farmacotherapeutisch Kompas).

Op de website van Huisarts & Wetenschap wordt eveneens aangegeven dat een TCA eerste keuze is. Venlafaxine wordt daar geschaard onder het rijtje ‘tweede keus’. Dat wil niets anders zeggen dan dat het wordt aanbevolen als een TCA of andere ‘eerste keus middel’ onvoldoende effectief is tegen de pijn.

Getagd , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Venlafaxine tegen neuropathische pijn

 1. Marike van der Schaaf zeggen:

  Hoi Joep!
  Its me 😊 van de DVN groep op Facebook.
  In januari jl moest ik overstappen van Citalopram op een ander anti-depressivum dus koos mijn huisarts voor venlafaxine vanwege het vermeende gunstige effect op zenuwpijn.
  Ik heb nl geen pijnklachten van DVN (nog niet?) maar wel steeds meer pijn van de fibro.
  In mijn geval geen gunstig effect gemerkt inderdaad.
  Nog herstellend van weer een ‘slechte’ periode pfff

  Groet,
  Marike.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *