VM202 medicijn tegen perifere neuropathie?

Het bedrijf Viromed stelt door onderzoek bewezen te hebben dat VM202 (een vorm van gentherapie) het herstel van perifere zenuwschade bevordert door de zogenaamde Schwanncellen te repareren. De cellen van Schwann zorgen voor de aanmaak van myeline (het beschermingslaagje om de ‘axonen’ van de perifere zenuw).

VM202 is een op gentherapie gebaseerd medicijn dat zogenaamde hepatocyten groeifactor (HGF) bevat. Hepatocyten zijn levercellen die de celgroei reguleren.

VM202: medicijn tegen perifere neuropathie

Volgens het bedrijf was dit het eerste onderzoek dat laat zien wat de rol van HGF is in de vernieuwing van perifere zenuwcellen. Het bedrijf claimt met VM202 een nieuw medicijn in handen te hebben tegen perifere neuropathie.

Injecties met VM202 leiden tot de productie van verschillende, bij de vernieuwing van de zenuw betrokken groeifactoren. Het middel zet cellen van Schwann aan tot deling en beweging, aldus het bedrijf. Door proefpersonen te injecteren met het middel, werden axonen dikker en myeline-verbindingen steviger. Een axon is een dunne uitloper van een zenuwcel en onmisbaar bij het overdragen van informatie. Myeline is het beschermende laagje rond de axon.

VM202 neuropathie zenuwcel axonNiet te vroeg juichen voor VM202

De onderzoekers hebben aangetoond op welke manier het middel chronische zenuwpijn verlicht en hoe het werkt als ‘herstelmedicijn’, volgens de CEO van het Koreaanse Viromed, Kin Sun-young. Herstel van de zenuwen, welteverstaan. De resultaten zijn gepubliceerd in Scientific Reports. Al eerder toonde het bedrijf aan dat VM202 veilig is als het via de spieren in de armen of benen van mensen met ALS wordt toegediend. ALS is een ernstige spierziekte die vrijwel altijd een dodelijke afloop kent.

Mijns inziens is het nog te vroeg om te juichen, wat de CEO van Viromed ook mag zeggen. Ik ben pas overtuigd als in grote, goed opgezette wetenschappelijke trials kan worden aangetoond dat dit middel perifere neuropathie geneest. Anderzijds – en ik schrijf dit vaker – verdient ieder initiatief dat de genezing van perifere neuropathie dichterbij brengt, alle lof.

Getagd , , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

4 reacties op VM202 medicijn tegen perifere neuropathie?

 1. Gerard boksebeld zeggen:

  Hoop van harte dat dit een geneesmiddel is wat erg veel mensen met veel pijn kan verlichten van hun leven bepalende pijn.

 2. Gam bokje zeggen:

  Heb 30 jaar polyneuropathie in mijn voeten en handen nu dit middel er is wil ik graag meedoen aan een onderzoek als het effect heeft en die alles over heersende pijn die je leven beheerst

 3. gerard boksebeld zeggen:

  hallo .
  niet te vroeg gejuicht dan kom je er nooit achter waarom wordt er in nederland geen trial opgezet met mensen die al jaren kampen met ernstige pijn door de allesbeheersende pijn van neuropathie nu er de mogelijkheid is en er twee middelen zijn te weten vm 202 en bdt 001 ik wil er wel aan meewerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *