De walkasin: speciale schoenen bij loopproblemen.

walkasin balansDe walkasin wordt op dit moment in de Verenigde Staten ontworpen. Het is een voet/enkel instrument dat tijdens het lopen zorgt voor een goede balans. Het nieuwe hulpmiddel is speciaal bedoeld voor mensen met perifere neuropathie.

Mensen met perifere neuropathie krijgen vaak moeite met lopen en het houden van de balans. De walkasin moet daar een einde aan gaan maken.

De walkasin bestaat uit twee delen. In de voetzool van de zit een matje met een sensor. Dit matje wordt verbonden met een microprocessor die boven de enkel wordt omgegespt. De kleine sensor zorgt voor trillingen zodra de balans verstoord raakt. Bijvoorbeeld als iemand te ver voorover buigt. Door de trillingen leert de persoon de stand van zijn voeten zelf te corrigeren. Patiënten krijgen zo meer gevoel voor de manier waarop ze lopen en hun voeten neerzetten.En dat maakt de kans op vallen veel en veel kleiner, aldus de producent.

De voordelen van de walkasin op een rij

De schoen wordt de “the first Wearable Sensory Prosthesis (WSP)” genoemd. Ofwel: de eerste draagbare sensorische prothese. De voordelen zijn:

 • verbeterde balans en looptred na 30 minuten training;
 • de walkasins maken het makkelijker om oefeningen te doen die gericht zijn op verbetering van de balans;
 • een betere balans leidt tot meer zelfvertrouwen en verkleint de kans op vallen.

De noodzaak

Geen overbodige luxe, deze walkasin, want vergeleken met hun leeftijdgenoten:

 • hebben mensen met perifere neuropathie vijftien keer zoveel kans op letsel door vallen;
 • lopen en reageren mensen met perifere neuropathie trager en hebben ze een slechtere balans;
 • zijn mensen met perifere neuropathie zich minder bewust van het risico op vallen.

Weinig training nodig

Volgens de fabrikant bleek uit een trial dat het dragen van de schoen al na enkele minuten leidde tot een betere balans en hogere loopsnelheid. Dit betekent dat makkelijk kan worden vastgesteld bij welke patiënten de sensorische schoen werkt. En bij wie niet. Als er na enkele minuten geen verbetering optreedt, zijn de schoenen voor die persoon ongeschikt.

Goedkeuring

Het wachten is nu op goedkeuring door de FDA en het daadwerkelijk in productie nemen van de walkasin. De FDA kun je zien als een mengeling van de  Voedsel- en warenautoriteit en het Zorginstituut Nederland.

Registratie via de FDA en het productieproces zijn kostbare procedures waarmee veel geld gemoeid is. Des te mooier is het dat de producent tijdens een benefietwedsrijd maar liefs €7.500.000 heeft opgebracht.

De sensor was overigens in laboratoria al veel vaker getest. Maar pas nu zijn de sensoren zo klein dat ze probleemloos in schoenen kunnen worden geplaatst.

Naar schatting lijden zo’n 20 miljoen mensen in de VS aan perifere neuropathie.

Getagd , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

5 reacties op De walkasin: speciale schoenen bij loopproblemen.

 1. O. Schouten zeggen:

  Zeer interessant.
  M ijn neuroloog heeft bij mij CIAP vastgestel. Zijn deze walkasins te koop ? Conform de beschrijving in uw artikel zou ik zeer graag een test uitvoren.

 2. annie_hetebrij- laan zeggen:

  hallo ik val 3keer van de fiets en van de trap met diabeet 2 ;;heb koude foeten;;met sokken in bed;; en er word nergens over gepraat;;ik dacht dat wij daar dokters voor betaalden via de verzekering;;ikweet niks;;nu doot een vriendin”’ik heb nu zelf maar wolkin vits gekocht;;even wennen aan de pijn ik hoor graag of ikneuropatie heb ik weet niks”’dia 2 meer hoor ik niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *